De beugels

Er zijn twee soorten beugels:

De uitneembare beugel
Deze zit los in de mond en kun je er zelf uithalen. De uitneembare beugel wordt meestal als voorbehandeling gebruikt vóór het plaatsen van een vaste beugel.

De vaste beugel
Deze zit vast in de mond en wordt ook wel “slotjesbeugel” of “brackets” genoemd. De vaste beugel behandeling duurt gemiddeld 1½ tot 2½ jaar.

 

Hieronder een aantal voorbeelden van vaste en uitneembare beugels:

 • Activator

  activator

  De activator is een uitneembare beugel die bestaat uit een gedeelte voor de bovenkaak en een gedeelte voor de onderkaak. De beugel wordt ‘actief’ bij praten of slikken. Het effect is vergelijkbaar met de buitenbeugel: remming van de groei van de bovenkaak.

 • Straight wire

  straight wire

  Straight wire is een vaste beugel, dat wil zeggen dat elke bracket (ook wel slotje genoemd) op de tand geplakt is. Door middel van draden en elastiek word deze beugel geactiveerd. Deze beugel heeft als doel de tanden en de kaakstand te corrigeren.

 • Zelfligerende brackets

  zelfligerende-bracket

  De beugel werkt het zelfde als de straight wire beugel. Het enige verschil is dat dit een zelfligerende bracket is, ze werken door middel van schuifjes in de brackets die de draden op zijn plaats houden.