Retentie

Waarvoor?

De vaste beugel is eruit. Je tanden staan recht, maar je bent nog niet klaar! Na het verwijderen van de vaste beugel kan er nog van alles gebeuren. Door het verschuiven van de tanden en kiezen is het bot nog erg actief. Dat moet eerst “tot rust” komen. Om de tanden en kiezen na de actieve behandeling in de goede rechte stand te houden moet je een retentiebeugel dragen. Dit is een uitneembare beugel voor het vasthouden (= retineren) van het verkregen resultaat van de orthodontische behandeling. Een vaste retentiebeugel (spalk) wordt bij ons in de praktijk meestal alleen achter het onderfront geplakt (van hoektand tot hoektand). De ondertanden hebben bij ongeveer 85% van de mensen de neiging scheef te gaan staan als ze ouder worden. Dit is een langzaam voortschrijdend proces, wat we graag willen voorkomen.

Hoe lang?
De eerste weken na het plaatsen moet de beugel dag en nacht gedragen worden. Vervolgens moet de retentie-beugel nog een aantal jaren ’s nachts worden gedragen, bij het eten en tandenpoetsen moet je de beugel uitdoen.

Voor het dragen van de retentie-beugel ben je helemaal zelf verantwoordelijk!
De orthodontist geeft bij iedere controle advies over de draagtijden van de retentie-beugel. Houd je aan deze draagtijden. Dat is de enige manier om er voor te zorgen dat het fraaie resultaat behouden blijft. Als de beugel niet goed zit of kapot is, bel ons dan zo spoedig mogelijk! Wacht niet tot de tanden weer scheef staan!

CC Bar

De cc bar is een spalkje dat achter de onder snijtanden wordt geplakt na de vaste beugel.
De cc bar zorgt er voor dat de stand van de tanden en kiezen behouden blijft. De cc bar moet in ieder geval blijven zitten tot de verstandkiezen eruit zijn of zijn doorgebroken. Wij adviseren om de cc bar zolang mogelijk te laten zitten om verschuiving tegen te gaan.

 

 

 

Retentieplaat

De retentieplaat is een los plaatje die geplaatst wordt na de vaste beugel. Dit plaatje zorgt ervoor dat de stand van de tanden en kiezen in de bovenkaak behouden blijft. Dit plaatje zal de eerste 8 weken dag en nacht gedragen moeten worden om de tanden en kiezen vast te laten groeien in de kaak. Na 8 weken kom je weer voor controle terug en bouwen we het dragen van de plaat langzaam af naar ’s nachts.